Mor SoğanMor soğan, soğangiller familyasından bir bitki türü olarak özellikle yemeklerde, salatalarda ve böreklerde sıklıkla kullanılmaktadır. Soğan, hemen her iklimde yetişebilir ve hatta saksıda bile kolayca yetiştirilebilir. Toprağa ekildikten sonra olgunlaşma döneminde yeşil yapraklar oluşturur. Bu yapraklar "yeşil soğan" olarak adlandırılır ve tüketilir. Soğan, gıda olarak kullanılmasının yanı sıra, eski çağlarda şifa bitkisi olarak da kullanılmıştır. İçerisinde bulunan sulfosid, güçlü bir antibiyotik görevi görmektedir. Mor Soğan Yetiştirme TeknikleriMor soğanın her yerde yetiştirilebileceğini söylemiştik. Eğer bir bahçeniz varsa, mor soğan yetiştirmek oldukça pratik ve eğlencelidir. Sadece soğan değil, bahçenizde çeşitli sebzeler de yetiştirebilirsiniz. Mor soğanı yetiştirmek için:
Saksıda yetiştirmek için:
Mor Soğanın FaydalarıMor soğan, kalp sağlığına iyi gelen mucizevi bir bitkidir. Kolesterolü dengeleyerek, kalp çarpıntısını önler. Harika bir kan yapıcıdır. İçindeki esterler sayesinde kanın pıhtılaşmasını önleyerek, dolaşım bozukluğuna iyi gelir. Tansiyonu dengeleyen yapısı ile yüksek tansiyonu olan kişilere mor soğan önerilir. Tansiyon hastalarının yanı sıra, diyabet hastalarına karşı bol bol tüketilmesi ile şekeri de düşürücü etki yapar. Karın ağrısı ve mide sancılarına da faydası çoktur. Mor Soğanın Tıbbi KullanımıMor soğanın suyu sıkılarak etkili bir ilaç görevi görür. Yanık yaralarına ve kesiklerin üzerine mor soğan suyu sürülürse, tendürdiyot görevi görerek mikrop kapmasını önler. Burun kanamalarında, soğan ikiye ayrılarak burna tutulursa kanamayı kesmesine yardımcı olur. Böbrek taşına da yardımcı olur. Safra kesesine giden salgıyı artırarak bunu engeller. El ve ayak tırnaklarını mor soğan ve suyu ile sık sık ovalayarak çabuk kırılmalarını önleyebiliriz. Mor soğan kullanımını incelemek gerekirse, idrar yollarındaki ağrıları kesmek için taze kesilmiş veya soğanı ısıtarak sıcak şekilde ağrı yapan bölgenin üzerine konulursa ve bunu sürekli tekrar edersek ağrıyı keser. Karın, göğüs, ayak, bacak ve ellerde oluşan şişliklere karşı mor soğan suyu, günde üç defa yemeklerden önce aç karnına içilirse faydası görülecektir. İltihaplara, bilhassa bağırsak ve dizanteriye karşı çok etkili bir kür bulunmaktadır. Mor soğan suyu, taze tereyağı, yumurta sarısı ve kimyon karıştırarak günde üç defa bir çorba kaşığı yenmelidir. Yine sirke içerisine kaynatılmış mor soğan, bir bez yardımıyla nasır üzerine bağlanırsa çok etkili olmaktadır. Balla karıştırılarak yenilen mor soğan suyu, boğaz iltihabı, bronşit, sinirsel hastalıklar ve öksürüğe karşı en etkili ilaçtır. Ayrıca sesi de güzelleştirir. Mide kanamalarında ve karın ağrılarında ince doğranmış mor soğanlarla birlikte süt kaynatılıp içilmesi ve soğanların yenilmesi bu rahatsızlıklara iyi gelir. |
Merhaba Bilindiği gibi mor soğan doğrarken gözlerimiz çok yanıyor ve ağrıyor. Ancak pişirildiğinde yemekte çok güzel tat veriyor. Mor soğanın faydalı olduğunu çevrede bir çok insan söyler. Ancak faydalarının ne olduğu konusunda kimse bir bilgiye sahip değil. Acaba mor soğanın faydaları hakkında bize bilgi verebilir misiniz?
Cevap yazElbette Cabiye, mor soğanın faydaları hakkında bilgi vermekten memnuniyet duyarım. Mor soğan, zengin besin içeriği sayesinde sağlığa çok sayıda fayda sağlar. Antioksidanlar, vitaminler ve mineraller açısından oldukça zengindir. Flavonoidler ve antosiyaninler gibi antioksidan bileşikler, kalp sağlığını destekler ve kanser riskini azaltabilir.
Ayrıca, mor soğan C vitamini, B6 vitamini, folat ve potasyum gibi önemli besinler açısından da zengindir. Bu vitamin ve mineraller, bağışıklık sistemini güçlendirir, cilt sağlığını destekler ve enerji seviyelerini yükseltir.
Mor soğan ayrıca anti-enflamatuar özelliklere de sahiptir, bu da vücuttaki iltihaplanmaları azaltmaya yardımcı olabilir. Sindirim sistemi üzerindeki olumlu etkileri ile bilinir ve prebiyotik içeriği sayesinde bağırsak sağlığını destekler.
Kısacası, mor soğanın sağlık üzerinde çok yönlü faydaları vardır ve beslenme rutininize dahil etmeniz oldukça faydalı olacaktır. Umarım bu bilgiler işinize yarar Cabiye!
Merhaba, mor soğan kolesterolü dengeleyici özelliği vardır. Tansiyonu dengeleyiciliği, kan pıhtılaşmasını önleyici özelliği ile beraber kan yapıcı özelliği vardır. Şeker hastalarında ise yüksek şekerin düşmesini sağlayıcı özelliği vardır. Yaralanmalara karşı mor soğan dezenfekte olarak kullanılabilir. Özellikle regl dönemi ağrılarını azaltıcı özelliği ile regl döneminde tüketilmesi kişinin acısını azaltacaktır. Afiyet olsun.