Soğanın Faydaları
Soğan, birçok hastalıkta bitkisel tedavi olarak kullanılan ve sağlık açısından oldukça önemli bir yere sahip olan bir besindir. Ancak günümüzde, eski zamanlara kıyasla soğan tüketimi oldukça yaygın değildir. Soğanın ağır kokusu nedeniyle birçok kişi tarafından tercih edilmemektedir. Günümüzde alternatif tıp alanında sıklıkla kullanılan bitkisel ürünlerin başında soğan gelir. Birçok uzman, günlük olarak bir adet soğan tüketilmesini şiddetle tavsiye etmektedir. Soğanın sağlık açısından en büyük mucizesi, doğal antibiyotik görevi görmesidir. Vücudumuzda bulunan bakteri ve mikropları doğrudan vücuttan atar. Ayrıca, soğan birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Bu nedenle, soğanın başlıca fayda sağladığı rahatsızlıkları ve bu hastalıkların tedavisinde yarattığı etkiyi ayrı başlıklar altında açıklayacak olursak:
Mide Rahatsızlıkları
Özellikle mide kramplarında bilimsel olarak kendini ispatlamış bir besindir. Midede bulunan ülser gibi yaraları onarmakla birlikte midede bulunan zararlı bakterileri yok ederek sağlıklı bir şekilde yaşamamızı sağlar.
Kanser Hastalıkları
Soğanın faydaları arasında en büyük mucizelerden biri olarak gösterilmektedir. Yapılan birçok bilimsel araştırma, düzenli olarak soğan tüketiminin kanser oluşumunu önlediğini göstermektedir. Özellikle mide kanserini önlemede önemli bir etkene sahiptir. Soğan türleri arasında özellikle kırmızı soğanın sülfür adını verilen besin bileşeninin fazla olmasından dolayı tüketilmesi önerilmektedir. Ayrıca, prostat kanserinde de oldukça etkilidir. Prostat kanserinde soğanın faydaları üzerine yapılan bir analizde, soğan tüketimi yaygın olan ve olmayan toplamda 30 ülke arasında yapılan karşılaştırmada, soğan tüketimi yaygın olmayan ve neredeyse yemek kültürlerinde soğanın yeri olmayan İngiltere'de prostat kanserinden hayatını kaybedenlerin oranı; Türkiye ve İran gibi soğan tüketimi yaygın olan ülkelere kıyasla 5 kat daha fazladır.
Solunum Hastalıkları
Özellikle karaciğer dostu olarak gösterilen soğan, astım ve bronşit gibi rahatsızlıklardan dolayı karaciğeri sıkıştırmalara neden olduğundan, soğan direkt olarak karaciğeri korur ve bu hastalıklardan dolayı öksürükleri azaltır. Ayrıca antiseptik özelliğinden dolayı solunum yollarının baş belası olarak gösterilen balgam oluşumunu önler. Bu nedenle, öksürmeleri ve nefes darlığı olanlar için uzmanlar tarafından önerilmektedir.
Böbrek Rahatsızlıkları ve İdrar Söktürücü
Soğanın en büyük özelliği olan antiseptik özelliğinden dolayı böbreklerde bulunan bakteri ve mikropları doğrudan ayrıştırarak idrar ile vücuttan atılmasını sağlar. Bu şekilde vücudu zararlı bakterilerden kurtarmakla birlikte idrar söktürücü etkisi ile sağlıklı bir şekilde yaşamamızı sağlar.
Kolesterol Rahatsızlığı
Kolesterol hastalarının özellikle iyi olan HDL değerlerinde iyi kolesterol değerlerini sabit tutmak ve kötü kolesterol değerlerini aşağı indirmek için uzmanlar tarafından önerilen besinlerin başında yer almaktadır. Günlük yarım orta boy bir soğanın tüketilmesiyle kolesterol değerleri istenilen düzeyde tutulabilir. Ayrıca, yağlı ve ağır yemeklerin yanında uzmanlar bir adet orta boy soğanın yemeklerle birlikte tüketilmesi gerektiğini belirtmektedirler. Bu şekilde damar tıkanıklığı ve birçok karaciğer rahatsızlığında oldukça etkilidir.
Tansiyon ve Diyabet Rahatsızlıkları
Soğanın besin olarak bileşenleri incelendiğinde, içerdiği yoğun liflerden dolayı kan şekeri değerlerini korumaktadır. Gelgitlere neden olan kan şekeri değerlerini sabit tutar. Bir diğer faydası ise soğanın içerdiği "quercetin" adlı besin bileşeninden dolayı tansiyon hastalarında, özellikle yüksek ve hiper tansiyon hastalarında bu bileşen tansiyonu düşürmektedir. |