Soğan Çeşitleri Türleri ve Özellikleri
26 Haziran 2024

Soğan Çeşitleri Türleri ve Özellikleri

Soğan Çeşitleri

Oldukça fazla besin değerine sahip olan soğan, dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de yaygın olarak tüketilmektedir. Sonbahar mevsimi itibariyle kışa hazırlık amacıyla çuvallar dolusu soğan stok yapılır. Mutfaklarımızda hazırladığımız çeşitli yemeklerde soğanın geniş bir kullanım alanı vardır. Soğan çeşitleri doğrudan yemeklerde kullanıldığı gibi, çoğunlukla yemeklerin vazgeçilmez ve eşsiz bir lezzet kaynağıdır. Soğan, yemeğe ayrı bir lezzet katar ve içerdiği vitaminler açısından sağlığa birçok faydası vardır. Mutfaklarımızda hazırlanan çorbada, salatalarda, piyazda, yahni yapımında, kebap yapımında, mücver yapımında, dolma yapımında, köfte yapımında, soğan ekmeği hazırlığında, börek yapımında ve daha birçok çeşitte soğan kullanımı yapılır. Birçok yemeğin hazırlanmasına katkı sağlayan soğanın, oldukça fazla çeşidi bulunmaktadır. Sofralara lezzetle eşlik eden soğan çeşitleri aşağıdaki gibi olacaktır.

Soğan Çeşitleri

  • Taze Soğan: Yeşil soğan olarak bilinen bu soğan, her çeşit salatalarda veya tek başına kullanılır.
  • Arpacık Soğan: Soğan yahnisi yapımında, etli veya etsiz yemeklerde, zeytinyağlı yemeklerde kullanılır.
  • Kırmızı Soğan: Kabuğu mor renkli olan soğan, sofralarda en fazla çiğ olarak tüketilir. Salatalarda ve piyazlarda bolca kullanılır.
  • Yazlık Soğan: Beyaz kabuklu olan bu soğan çeşidi, bol sulu ve tatlıdır. Daha çok sofralık olarak kullanılır, salatalarda ve bazı yemek türlerinde kullanılır. Ancak her türlü yemekte kullanılmaz. Örneğin, dolma içlerinin hazırlanmasında zorunlu olmadıkça, sulu olduğundan dolayı kullanılmaz. Mevsimsel bir soğan türüdür, kışlık soğan değildir.
  • Kışlık Soğan: Kışlık tür olan bu soğan, çok sulu olmayan, tüketimi sağlanan ve iç kabukları sert olan soğandır. Bütün yemek türlerinde kullanılır. Pazar ve marketlerde en çok gördüğümüz soğan çeşididir. Ülkemizde de en fazla bu soğan yetiştirilmektedir ve tüketilir. Kış mevsiminde bu soğan tercih edilir.

Tohum İçin Kullanılan Soğan Çeşitleri

Yukarıda belirtilen soğan çeşitlerinin yanı sıra, dikim için kullanılan soğan çeşitleri de bulunmaktadır. Bu soğanların tohum çeşitlerini de sıralayacak olursak:

  • Banko Soğan: Uzun gün soğan çeşidi olarak bilinir. Bu soğan çeşidinin ekimi ocak ayı ile şubat ve mart aylarında yapılır. Kabuğu bakır kahverengi, meyve eti beyaz renklidir. Ülkemizde üretimi oldukça fazladır ve olgunlaşma süresi 120 ile 150 gün arasındadır. Bitki tohum hastalıklarına karşı toleransı oldukça yüksektir. Bu soğan çeşidi iyi bakım şartlarında dekara 10 ton kadar verim sağlar.
  • Valanciana Soğan: Ortalama olgunlaşma süresi 2 ay ile 3 ay arasında olup, ilkbahar ve sonbahar aylarında ekilmesi tavsiye edilir. Meyvesi yuvarlak ve açık kahverengi kabukludur. Kısa sürede olgunlaşır ve piyasada çok tutulan bir soğan çeşididir. Güçlü bir kök yapısına sahiptir, bu nedenle kurak yerlerde sürekli olarak yetiştirilen bir soğan çeşididir.
  • Keş Soğan: Uzun gün, yani yazlık yetiştiriciliğe uygun bir soğan türüdür. Meyveleri iri ve etli olup içi beyaz renktedir. Kabuğu kahverengidir, kuru ve yeşil soğan yetiştirilmesine uygundur.
  • Fito Delfos Soğan: Uzun gün yetiştiriciliğine uygun olup meyveleri büyüktür. Meyve eti beyaz renkte olup tadı acı değildir. Bu özelliğinden dolayı sofralarda aranan bir çeşittir. Hastalıklara ve depolamaya dayanıklıdır.
  • Swale F1 Soğan: Hibrit uzun gün soğanı olarak bilinir, soğan yetiştiriciliğine uygun bir çeşittir. Soğanlar yetiştiği zaman oldukça etli ve beyaz renkli olup tadı acı değildir. Soğanlar yuvarlak ve güçlü, kahverengi kabuk yapısına sahiptir. Kuru ve taze soğan yetiştiriciliğine uygundur, ülkemiz koşullarına uygun olup yoğun olarak üretilen bir soğan çeşididir.
  • Tan 88 Soğan: Uzun gün koşullarına uygun bir soğan çeşididir. Beyaz et rengine sahip olup depolamaya uygundur. Yüksek verimli bir soğan türüdür.
  • Bereket Soğan: Uzun gün soğan çeşididir. Yüksek verime sahip olan bu çeşit, Türkiye topraklarında çok iyi adapte olmuştur. Yuvarlak bir görünüme sahip olup, rengi bakır kahverengidir. Tadı acıdır ve iç rengi krem beyazdır.
  • Songur Soğan: Kısa gün bir soğan çeşididir. Yuvarlağa yakın bir görünüme sahip olup açık kahverengi renktedir. Depo ömrü 2 ile 4 ay arasında değişir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Soğan Zarı Etkileri Nelerdir?

Soğan Zarı Etkileri Nelerdir?

Haber Bülteni