Fırında Soğan Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Fırında Soğan Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Soğan, Soğanın faydaları ve kullanım alanları oldukça fazladır. Şifa veren özelliği ile en çok kullanılan sebze türlerindendir. Soğan her yemeğin içinde kullanılan olmazsa olmaz sebzedir kesinlikle her yemeğe 1 tane de olsa soğan eklenir. Çünkü soğanın enteresan lezzeti her yemeğe yakışır. Soğan sadece yemekler içinde kullanılan bir sebze değildir, soğan diyetlerde, salatalarda, sade olarak çorbası yapılır ve soğan kızartması, soğan fırınlama, beşamel soslu fırında soğan gibi pek çok çeşitte soğan yemekleri yapılır ve yapıldığı yemek de sağlık dağıtır. Soğanın faydalarını sıralayalım.
  • Soğanın iştah arttırıcı özelliği vardır.
  • Soğan astıma ve bronşit hastalığında çok etkili bir tedavi edici özelliğe sahip bir bitkidir.
  • Soğan selülit oluşumunu azaltır ve damar genişletme özelliği vardır.
  • Soğan baş ağrısı ve soğuk algınlığı için faydalıdır.
  • Soğanın zayıflatma özelliği vardır, soğan az yenirse iştah açar çok yenirse iştah kapatma özelliği ile, kilo almak veya kilo vermek isteyenlerin kurtarıcısıdır.
  • Soğan vücuttaki yaralar için çok faydalı bir bitkidir.
  • Soğan şekeri dengeleme özelliği ile diyabet hastaları için de faydalıdır.
  • Soğan günde 1 adet tüketilirse midede bulunan gazve şişkinliğe fayda sağlar.
  • Soğan Akciğerdeki bronşları genişletir ve sigara içenler için çok faydalıdır.
Bu kadar faydası olan soğan lezzetli yemeklerle bizi hem hastalıklardan kurtarıyor hem de lezzeti ile damak tadımızı şenlendiriyor. Sizlere soğan yemeklerinden enfes bir tarif daha verelim. Mutlaka denemeniz gereken bu tarif vazgeçilmez yemekler listesin de yerini alacaktır.

Fırında Soğan Malzemeleri
  • 5-6 adet büyük soğan
  • 1 bardak sıvı yağ
  • 4 diş sarımsak
  • Maydanoz
  • Karabiber
  • Kekik
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 limon suyu
  • 3 bardak süt
  • 3 kaşık un
  • Muskat tozu
  • 2 kaşık tereyağı
  • 1 kaşık zeytinyağı
Fırında Soğan Nasıl Yapılır?

Soğan soyulur, yıkanır ve bir bıçak yardımı ile ikiye bölünür. Tavaya konulan 1 bardak yağ ile 4-5 dakika kızartılır, derin bir cam kaba alınır soğanlar. Fakat bu cam kap, kare, dikdörtgen, oval fark etmez sadece fırın ısısına dayanıklı olması yeterli olacaktır. Kızarmış soğanların üzerine, limon suyu, ince ince doğranmış sarımsak, tuz, kekik ve maydanoz eklenir biraz karıştırılır soğanlarla. Soğanlar tepsi içinde tekrar düzeltilir. Başka bir kapta beşamel sos hazırlanır, ter yağ, zeytinyağı eklenir, ocağa alınan tencereye un da ilave edilir ve kavrulur. 2-3 dakika kavrulan un, üzerine 3 bardak süt eklenir karıştırılmaya devam eder. Katılaşan beşamel sosa, muskat tozu ve karabiber, tuz eklenir tekrar karıştırılır. Sosta topaklanma var ise bir çırpıcı yardımı ile ezilerek süzme kıvamına getirilir. Beşamel sos, soğanların üzerine dökülür.180 derecelik fırında 25-30 dakika pişirilir. Fırından çıkmaya yakın üzerine kaşar serpilir. Beşamel soslu fırında soğan servise hazırdır.

Afiyet olsun.

Bu yemeğin yanına enfes bir çorba, patates garnitürü ve salata oldukça yakışır. Ayrıca sulu yemeklerin veya et balık, tavuk yemeklerinin yanına aperatif olarak da yapılabilir. Muhteşem görüntüsü ve lezzeti ile akıllarda kalacak olan beşamel soslu fırında soğan denemeniz gereken bir lezzet. Sizde soğanı tek başına kullanarak yemekler yapmalısınız, soğan çorbası, soğan salatası, soğan çorbası, soğan kızartması yemekleri arasına beşamel soslu fırında soğan tarifi de eklenmesi gereken lezzetli bir fırın yemeğidir.

Fırında Soğan Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Soğan Kürü Nasıl Yapılır?

Soğan Kürü Nasıl Yapılır?

Haber Bülteni

Güncel

Soğan Türleri ve Özellikleri

Soğan Türleri ve Özellikleri

Güncel

Sarı Soğanın Özellikleri Nelerdir?

Sarı Soğanın Özellikleri Nelerdir?

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6