Fırında Soğan Tarifi ve Malzemeleri
20 Temmuz 2024

Fırında Soğan Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Soğan

Soğanın faydaları ve kullanım alanları oldukça fazladır. Şifa veren özelliği ile en çok kullanılan sebze türlerinden biridir. Soğan, her yemeğin içinde kullanılan olmazsa olmaz bir sebzedir ve kesinlikle her yemeğe bir tane de olsa eklenir. Çünkü soğanın enteresan lezzeti her yemeğe yakışır. Soğan sadece yemekler içinde kullanılan bir sebze değildir; diyetlerde, salatalarda, sade olarak çorbası yapılır ve soğan kızartması, soğan fırınlama, beşamel soslu fırında soğan gibi pek çok çeşitte soğan yemekleri yapılır. Yapılan yemekler de sağlık dağıtır. Soğanın faydalarını sıralayalım.

  • Soğanın iştah artırıcı özelliği vardır.
  • Soğan, astım ve bronşit hastalığında çok etkili bir tedavi edici özelliğe sahiptir.
  • Soğan selülit oluşumunu azaltır ve damar genişletme özelliği vardır.
  • Soğan baş ağrısı ve soğuk algınlığı için faydalıdır.
  • Soğanın zayıflatma özelliği vardır; az yenirse iştah açar, çok yenirse iştah kapama özelliği ile kilo almak veya kilo vermek isteyenlerin kurtarıcısıdır.
  • Soğan, vücuttaki yaralar için çok faydalıdır.
  • Soğan, şekeri dengeleme özelliği ile diyabet hastaları için de faydalıdır.
  • Soğan, günde bir adet tüketilirse mide gazı ve şişkinliğe fayda sağlar.
  • Soğan, akciğerdeki bronşları genişletir ve sigara içenler için çok faydalıdır.

Bu kadar faydası olan soğan, lezzetli yemeklerle bizi hem hastalıklardan kurtarır hem de lezzeti ile damak tadımızı şenlendirir. Sizlere soğan yemeklerinden enfes bir tarif daha verelim. Mutlaka denemeniz gereken bu tarif, vazgeçilmez yemekler listesinde yerini alacaktır.

Fırında Soğan Malzemeleri

  • 5-6 adet büyük soğan
  • 1 bardak sıvı yağ
  • 4 diş sarımsak
  • Maydanoz
  • Karabiber
  • Kekik
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 limon suyu
  • 3 bardak süt
  • 3 kaşık un
  • Muskat tozu
  • 2 kaşık tereyağı
  • 1 kaşık zeytinyağı

Fırında Soğan Nasıl Yapılır?

Soğanlar soyulur, yıkanır ve bir bıçak yardımıyla ikiye bölünür. Tavaya konulan 1 bardak yağ ile 4-5 dakika kızartılır, ardından derin bir cam kaba alınır. Fakat bu cam kap kare, dikdörtgen, oval fark etmez; sadece fırın ısısına dayanıklı olması yeterlidir. Kızarmış soğanların üzerine limon suyu, ince ince doğranmış sarımsak, tuz, kekik ve maydanoz eklenir ve biraz karıştırılır. Soğanlar tepsi içinde tekrar düzeltilir. Başka bir kapta beşamel sos hazırlanır; tereyağı ve zeytinyağı eklenir, ocağa alınan tencereye un da ilave edilir ve kavrulur. 2-3 dakika kavrulan unun üzerine 3 bardak süt eklenir ve karıştırılmaya devam edilir. Katılaşan beşamel sosa muskat tozu, karabiber ve tuz eklenir ve tekrar karıştırılır. Sosun topaklanması varsa bir çırpıcı yardımıyla ezilerek süzme kıvamına getirilir. Beşamel sos, soğanların üzerine dökülür. 180 derecelik fırında 25-30 dakika pişirilir. Fırından çıkmaya yakın üzerine kaşar peyniri serpilir. Beşamel soslu fırında soğan servise hazırdır.

Afiyet olsun.

Bu yemeğin yanında enfes bir çorba, patates garnitürü ve salata oldukça yakışır. Ayrıca sulu yemeklerin veya et, balık, tavuk yemeklerinin yanında aperatif olarak da yapılabilir. Muhteşem görüntüsü ve lezzeti ile akıllarda kalacak olan beşamel soslu fırında soğan, denemeniz gereken bir lezzettir. Siz de soğanı tek başına kullanarak yemekler yapmalısınız. Soğan çorbası, soğan salatası, soğan kızartması yemekleri arasına beşamel soslu fırında soğan tarifini de ekleyerek lezzetli bir fırın yemeği yapabilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni