Ada Soğanı Türleri ve Özellikleri
22 Haziran 2024

Ada Soğanı Türleri ve Özellikleri

Ada Soğanı

Ada soğanı, zambakgiller (Liliaceae) familyasına ait, Akdeniz ikliminde yetişen çok yıllık bir bitkidir. Bu bitkinin yeşil ve beyaz damarlı çiçekleri ve uzun, şerit şeklinde yaprakları vardır. Yapraklarının alt kısmında bulunan soğanı 2 kilogram kadar ağırlığa ulaşabilir. Ancak bu bitki oldukça acı ve zehirlidir; 7,5 gram kadarı bile insanı öldürebilir. İçeriğinde bulunan scillarena glikozidi nedeniyle taze olarak kullanılmaz, çünkü zehirlenme ve kusma etkisi gösterir.

Ada Soğanının Özellikleri ve Kullanımı

Ada soğanının etli orta bölümü dilimlenir ve kurutulur, daha sonra dövülerek toz haline getirilir. Ev ilaçları için kullanımında oldukça dikkatli olunmalıdır. Ada soğanı idrar söktürücü etkiye sahiptir ve özellikle kalp hastalarındaki vücut ödemini giderir. Ayrıca azotemi (kanda yüksek azot içeriği) azaltmada etkilidir. Ancak böbrek hastalarına önerilmez, çünkü uzun süreli kullanımı albüminüri (idrarla albumin kaybı) yapabilir. Türkiye'de Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişen bu bitki, yaklaşık 1 metre uzunluğundadır. Bitkinin tohumları, kökü ve soğanı kullanılır.

Ada Soğanının Yararlı Etkileri Nelerdir?

  • Kan dolaşımı bozukluklarında ve kalp hastalıklarında kullanılır
  • Yorgunluğu giderir, nefes açar
  • İdrar söktürücü özelliği bulunmaktadır
Ancak, tıbbi dozların üstünde kullanılması halinde zehirlenme etkisi yapabilen bir bitki olduğundan, ada soğanı kesinlikle doktor kontrolü altında kullanılmalıdır. Buna dikkat edilmezse, kusma, bulantı ve ishal gibi etkilere neden olabilir.

Ada Soğanının Hazırlanışı ve Kullanım Şekilleri

Ada soğanının kökü topraktan çıkarıldıktan sonra hamurla sıvanır ve fırında pişirilir. Daha sonra kabuğu soyularak, ağaç bıçakla ikiye ayrılır. Bunlar ipliklere asılarak gölgede kurutulur. Kurutulmuş ada soğanı toz haline getirilir ve balla karıştırılır. Bu karışım ağrıyan bölgelere konulduğunda şifa sağlar.

Ada soğanı ve biraz su hamurla pişirilerek yutulduğunda nefes darlığı, yorgunluk, göğüs, mafsal ve dalak ağrısına, akciğer sorunlarına, baş ve ayak ağrılarına iyi gelir. Özellikle siyatik ağrısına yararlıdır.

Ada soğanı zambak yağıyla ateşte pişirilir ve suyu ayak tabanına sürüldüğünde, yere basmadan yatılırsa erkeklik kaybı yaşayan kişilere yararlı olabilir.

Ada Soğanının Diğer Kullanım Alanları

Ada soğanı kökü sıtmaya, nezleye, nefes darlığına, iç yaralara iyi gelir. Kökündeki saçaklar dövülerek yaraların üzerine konulursa, tedavi eder. Suyu ile un karıştırılarak içilirse karaciğer rahatsızlıklarına iyi gelir. Suyu içildiğinde mideye iyi gelir, rahim ağrısını geçirir, boğaz ağrısını dindirir. Müzmin öksürüğü keser, dalak şişmesine iyi gelir. Yılan sokan bir kişiye yedirildiğinde şifalı olur. Ada soğanı her zaman pişirilerek kullanılmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Soğan Kaç Kalori?

Soğan Kaç Kalori?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Lale Soğanı Türleri ve Özellikleri

Lale Soğanı Türleri ve Özellikleri

Yeşil Soğan Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Yeşil Soğan Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Soğan Kürünün Zararları Nelerdir?

Soğan Kürünün Zararları Nelerdir?

Soğan Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Soğan Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Lale Soğanı Nasıl Saklanır?

Lale Soğanı Nasıl Saklanır?