Soğan Türleri ve Özellikleri
12 Temmuz 2024

Soğan Türleri ve Özellikleri

Soğan: Beslenmenin Gizli Kahramanı

Soğan, beslenmede büyük önemi olan, taze ve kuru olarak tüketilen bir besin kaynağıdır. Günümüzde kurutma sanayinde de yaygın bir şekilde hazır yiyeceklerin içinde kullanılmaktadır. Sağlık açısından faydaları göz ardı edilemeyecek kadar fazladır. Ciddi hastalıklara yakalanma olasılığını büyük oranda azaltır. Özellikle iltihap ile ilgili hastalıklara karşı faydalıdır. Keskin bir kokuya sahip olduğu için çoğu kişi soğan tüketiminden kaçınır.

Soğanın Besin Değerleri

Soğan, kükürt, B ve C vitaminleri ile lif bakımından zengin bir kaynaktır. Ayrıca demir ve tiamin gibi besin maddelerini de içerir. İçerisinde yer alan asitler, mide ve bağırsak iltihaplarına karşı faydalıdır. Yılın her mevsiminde kolayca temin edilebileceğinden mükemmel bir şifa kaynağı olarak her zaman tüketilebilir. Cilt sağlığı, kanser, enfeksiyon gibi pek çok alanda etkili bir besin kaynağıdır.

Soğanın Faydaları Nelerdir?
  • Soğanın en önemli etkisi enfeksiyon hastalıkları üzerindedir. Vücudu serbest radikallere karşı koruyarak bağırsak ve midede oluşan enfeksiyonlara karşı faydalıdır. Gaz problemi için etkilidir. Sindirim sistemi ile ilgili diğer hastalıklara karşı da fayda sağlar.
  • B ve C vitamini ile potasyum açısından iyi bir kaynak olan soğan, bu etkisi sayesinde kalp hastalıklarına karşı da iyi gelir. Kanı temizleyici özelliği vardır.
  • Soğuk havalarda sıkça maruz kalınan nezle, grip gibi üst solunum yolu hastalıklarına karşı iyi gelir. Solunum yollarını ciddi anlamda koruyarak bu alanda meydana gelebilecek enfeksiyonları giderir. Öksürük için de şifa kaynağı olan soğanın suyu kaynatılarak bal ile karıştırılarak içilebilir.
  • Burun kanamalarını durdurucu etkisi vardır. Kılcal damarlarda ortaya çıkan küçük çaplı kanamaları durdurmak için soğandan yararlanılabilir. Soğan ufak bir parça kesilerek burna uygulandığında kanamayı durdurabilir.
  • Böcek sokmaları ve yanık tedavisinde kullanılır. Soğan suyu etkilenen bölgeye sürüldüğünde iyileştirici ve ağrıyı giderici etki yaratır. Mikrop kırıcı özelliği ile hücre yenilenmesini sağlar ve tedavi sürecini kısaltır.
  • Soğan vücudu kanser hastalıklarına karşı korur. Kanser, tedavisi oldukça güç ve her zaman sonuç alınamayan ölümcül bir hastalıktır. Soğan bu ciddi hastalıktan korunmak adına tüketilebilir. Kansere yol açan serbest radikaller ile mücadele edebilmek için antibiyotik etkisi yaratan soğan düzenli olarak tüketilmelidir.
  • Soğan damar sertliğine karşı iyi gelir. Damar sertliği kalp kaslarında zayıflamaya yol açarak kalbi de ciddi anlamda etkileyen bir rahatsızlıktır. Soğan tüketerek damar sertliği sorununa çözüm getirilebilir. Bu sayede dolaylı olarak kalp hastalıklarına karşı da faydalı olur.
  • Kemik sağlığı için de oldukça faydalı olan soğan, özellikle ileri yaşlarda ortaya çıkan kemik erimesine karşı vücudu korur. Beslenme listesinde düzenli olarak tüketilen soğan, kemik hastalıklarına yakalanma olasılığını azaltır.
  • Kötü kolesterol seviyesini düşüren soğan, şeker düzeyini de kontrol altında tutar. Kanda insülin düzeyini koruyarak, diyabet hastalığının vücuda verebileceği zararları minimum seviyelere indirir.
  • Saç ve cilt sağlığı için de önemli bir besin kaynağıdır. Aynı zamanda ağız ve diş sağlığını da koruyucu etkisi vardır. Hücrelerin yenilenmesini sağlayarak cildin hastalıklara karşı direncini arttırır.
  • Metabolizmanın aktif bir şekilde çalışmasını sağlar. Özellikle kilo vermek isteyen kişiler soğan ya da soğan suyu tüketebilir. Beraberinde uygun bir diyet ve egzersiz yapıldığında kilo verme süreci hızlanabilir.
  • C vitamini içeriği sayesinde bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
  • Karaciğer sağlığını korur.
  • Sinir sistemi üzerinde olumlu etkileri vardır. Bu etkisi sayesinde strese karşı iyi gelir.
  • Kan inceltici etkisi vardır.
  • Göz sağlığını korur.
  • Çocukların gelişimine katkıda bulunmak için soğan tüketmeleri uzmanlar tarafından önerilmektedir.
Soğanın Zararları Nelerdir?
  • Soğan, vücut için herhangi bir zararı olmayan nadir besinlerden biridir. Birçok besinin aksine ilaçlarla birlikte tüketildiğinde bile herhangi bir risk oluşturmaz. Ancak çok nadir de olsa;
  • Mide ekşimesine yol açabilir. Özellikle gebelik döneminde soğan tüketimi mide ekşimesini tetikleyebilir.
  • Soğan aşırı tüketimlerde yemek borusunda yanmaya neden olabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Ferit Can

12 Temmuz 2024 Cuma

Neden soğanın keskin kokusu bazı insanların tüketmekten kaçınmasına sebep oluyor? Bu kadar faydalı bir besinin kokusu nasıl bu kadar etkili olabilir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Ferit Can,

Soğanın keskin kokusu, içerisinde bulunan kükürt bilesiklerinden kaynaklanmaktadır. Bu bilesikler, soğan kesildiğinde serbest kalarak havaya karısır ve yoğun bir koku oluşturur. Bazı insanlar bu kokuyu rahatsız edici bulabilir ve bu nedenle soğan tüketiminden kaçınabilirler. Ancak, soğanın sağlığımıza olan faydalarını göz ardı etmemek gerekir. Soğan, antioksidanlar ve vitaminler açısından zengin bir besindir ve bağışıklık sistemini destekler. Bu nedenle, kokusunu azaltmak için soğanı pişirerek veya farklı tariflerde kullanarak tüketmek mantıklı bir çözüm olabilir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Lale Soğanı Nasıl Saklanır?

Lale Soğanı Nasıl Saklanır?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Omurilik Soğanı Belirtileri ve Tedavisi

Omurilik Soğanı Belirtileri ve Tedavisi

Soğan Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Soğan Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Soğan Halkası Tarifi ve Malzemeleri

Soğan Halkası Tarifi ve Malzemeleri

Soğan Piyazı Tarifi ve Malzemeleri

Soğan Piyazı Tarifi ve Malzemeleri

Ender Saraç Soğan Kürü Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Ender Saraç Soğan Kürü Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Soğan Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Soğan Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Karamelize Soğan Tarifi ve Malzemeleri

Karamelize Soğan Tarifi ve Malzemeleri