Kuru Soğanın Faydaları ve Kullanımı
24 Haziran 2024

Kuru Soğanın Faydaları ve Kullanımı

Kuru Soğanın Faydaları

Kuru soğan, içeriğinde bulunan A, B ve C vitaminleri ile iyot, fosfor, silis ve kükürt gibi yararlı maddeler sayesinde antibiyotik etkisi gösterir ve hazmı kolaylaştırıcı bir rol oynar. Soğan, kalp hastalıklarından prostat sorunlarına, sinir zafiyetinden pankreas tembelliğine, cilt problemlerinden mide zayıflığına, cinsel iktidarsızlıktan idrar söktürücü etkisine kadar çeşitli sağlık sorunları üzerinde olumlu etkiler yapar. Uzmanlar, kuru soğanın vücuttan fazla tuzu attığını, pankreasın işlevini yerine getirmesine yardımcı olduğunu ve insülin salgısını artırarak kan şekerini düşürdüğünü belirtmektedir.

Kanserle Mücadele

Kuru soğanın sık tüketildiği ülkelerde kanser türlerinin daha az görüldüğü saptanmıştır. Bağırsakları ve karaciğeri dezenfekte eden kuru soğan, vücuttan zehirleri temizler, bağırsak kurtlarını döker ve besinlerin zararlı etkilerini önler. Ağız kokusuna neden olabilen bu sebzenin etkisinin azaltılması için, yedikten sonra ekmek kabuğu veya maydanoz tüketilmesi yeterlidir. Ayrıca, kuru soğanın patatesten olumsuz etkilenmemesi için ayrı yerlerde saklanması gerekmektedir. Ev hanımlarının yaygın alışkanlığı olan patates ve soğanı aynı yerde saklamak, soğanın nemlenmesine ve kolayca yumuşamasına neden olabilir.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirme

Kuru soğanın faydaları arasında, vücudun savunma sistemini güçlendirme özelliği bulunmaktadır. Bu sayede öksürük, soğuk algınlığı, gastrit ve bronşit gibi çeşitli enfeksiyon hastalıklarına karşı koruma sağlar.

Kolesterol ve Kan Basıncı Üzerindeki Etkisi

Düzenli olarak soğan tüketildiğinde, kandaki kötü kolesterolü ve yüksek tansiyonu düşüren etkisi vardır. Bunun yanında, iyi kolesterolün yükselmesini sağlar. Özellikle yağlı bir beslenme sonrasında kolesterolün yükselmesini ve kanın pıhtılaşmasını önler. Bu nedenle, yağlı yemeklerin yanında kuru soğan tüketilmesi tavsiye edilir.

Mide ve Sindirim Sistemi Üzerindeki Etkisi

Kuru soğan midevi bir besindir. Hem iştahı artırır hem de sindirimi kolaylaştırıcı etki yapar. Ayrıca, müshil yapıcı etkisi de bulunmaktadır.

Zindelik ve Enerji Verme

Kuru soğan suyu, zinde kalmaya yardımcı olur. Özellikle yorgunluğa neden olan aktivitelerden sonra soğan tüketimi, yeniden zindelik kazanmanıza yardımcı olur. Tüm dünyada soğanın bu etkilerinden faydalanmak için çeşitli önlemler alınmaktadır. Fransızlar her sabah soğan tüketirken, Araplar sağlıklı ve genç kalmak için soğan suyu ve bal karışımını tüketirler.

Kalp Sağlığı Üzerindeki Etkileri

Kuru soğan, aynı zamanda kalbin dostu besinlerden biridir. Bu yararlı etkisi eski çağlardan beri bilinmektedir. Yapılan bilimsel çalışmalarda ise kalbi güçlendirici olduğu ve koroner damarları genişlettiği belirtilmektedir. Dolaşım bozukluğunu giderir ve kan basıncını düşürür. Kuru soğanın faydaları saymakla bitmez. Bu nedenle beslenmede mutlaka bu sebzeye yer verilmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Soğan Kaç Kalori?

Soğan Kaç Kalori?