Soğan mıhlaması olarak adlandırılan bu mükemmel yiyecek, günümüzde birçok insanın severek tükettiği yemeklerden biridir. Soğandan yapılan bu yemekte, insanların en çok merak ettiği konu, bu yemeğin tüketilmesi sonrasında ağızda herhangi bir kokunun oluşup oluşmamasıdır. Aslında bu sorunun cevabı son derece basittir. Birçok işlemden geçirilerek hazırlanan soğan mıhlaması, soğanlara yapılan işlemler nedeniyle herhangi bir koku oluşturmamaktadır. Hatta bu durumun tam tersine, yapılan bu yemek özellikle akşam yemeği olarak yapıldığında son derece mükemmel bir lezzet vermektedir. Ülkemizde ise genellikle doğu şehirlerinde daha çok yapılmakta olan soğan mıhlaması, hızlı bir yayılma içerisindedir. Hızlı bir şekilde yayılmakta olan soğan mıhlaması, yanına yakışan yemekler yapıldığında, bu yemekleriniz ister misafirleriniz için ister aileniz için mükemmel bir lezzet olacaktır. Bu yemeği yaparak siz de misafirlerinize bu şekilde farklı lezzetler tattırabilirsiniz. Soğan mıhlaması yemeğinde en avantajlı durum, yapılışının son derece kolay ve yapılışında kullanılan malzemelerin azlığıdır. Şimdi öncelikle malzemelerden bahsederek yavaş yavaş yapılışına geçebiliriz. Soğan Mıhlaması Malzemeleri
Soğan Mıhlaması Nasıl Yapılır? Öncelikle soğanları yemeklik bir şekilde ince ince doğrayın. Tabi ki bu işlemden önce soğanları soymayı unutmayınız. Bu sırada bir teflon tava içerisine iyice kızması için bir miktar sıvı yağ koyarak kızdırın. Bir süre sonra yağ kızdıktan sonra soğanları kavurmak için yavaş ve dikkatli bir şekilde karıştırın ve bir süre boyunca kavurunuz. Soğanların kavrulmasına yakın, rengi pembeleşmeye başlayacaktır. Bu sırada siz de sivri biberleri halka şeklinde doğramaya başlayın ve soğanlar ile karıştırınız. Bu sırada kavurma işlemine devam edin. Bu işlemde ise sıra domateslere geldi. Öncelikle domatesleri temiz bir şekilde yıkadıktan sonra küçük küçük küp şeklinde doğrayın. Tüm domatesleri doğradıktan sonra salça ile kavrulan soğan ve biber içerisine ekleyin. Bu şekilde domates, soğan ve biberlerin üzerine bir bardak kadar sıcak su koyarak bu malzemeleri hep birlikte iyice kavurun. Suyu ekledikten sonra ocağın altını kısın ve kısık ateşte tam olarak pişene kadar kavurmaya devam edin. Bu aşamadan sonra artık soğan mıhlaması için son aşamaya gelmiş oldunuz. Şimdi yemeğinize damak zevkinize göre tuz ve karabiber atarak bol bol karıştırın. Bu durumda tuz atarken çok fazla aşırıya kaçmamaya özen göstermelisiniz. Bu aşamadan sonra pişen soğanların üzerine bir adet yumurtayı da kırarak işlemleri tamamlayabilirsiniz. Bu durumda isteğinize göre farklı baharatlar ekleyebilirsiniz. Afiyet olsun. |
Tunçbay
12 Temmuz 2024 CumaSoğan mıhlaması yedikten sonra gerçekten ağızda koku oluşmuyor mu? Misafirlerime sunmadan önce bu konuda emin olmak istiyorum.
Cevap yazAdmin
12 Temmuz 2024 CumaMerhaba Tunçbay,
Soğan mıhlaması genellikle pişirme sürecinde soğanın kokusunu büyük ölçüde kaybettiği için, ağızda rahatsız edici bir koku bırakmaz. Ancak, herkesin ağız florası farklı olduğu için bazı insanlarda hafif bir koku kalabilir. Misafirlerine sunmadan önce bu konuyu dert ediyorsan, yemekten sonra maydanoz çiğnemek veya bir bardak süt içmek gibi basit yöntemlerle bu kokuyu minimize edebilirsin. Misafirlerin için özenli düşünecek kadar dikkatli olman çok güzel. Afiyet olsun!