Soğan Yahnisi Tarifi ve Malzemeleri
27 Haziran 2024

Soğan Yahnisi Tarifi ve Malzemeleri

Soğan Yahnisi

Soğan yahnisi, Gaziantep yöresine özgü, özellikle arpacık soğanla yapılan bir yemek çeşididir. Bu lezzetli yemek, tercihe göre kuzu eti veya tavuk eti kullanılarak hazırlanabilir. Tavuklu yapıldığında, istenilen sebzelerle tatlandırılabilir. Soğanın çoğunlukta olduğu bu yemeğin en önemli özelliği, soğanların doğranmadan bütün olarak kullanılmasıdır. Yine tercihe göre, etli yahnide nohut yerine bezelye de kullanılabilir.

Etli Soğan Yahnisi Malzemeleri

  • 750 gram küçük kuru soğan (arpa soğanı)
  • 600 gram kuşbaşı et
  • 200 gram nohut
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 adet domates
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 3 su bardağı su
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Yeteri miktarda tuz, karabiber ve pul biber
  • Limon suyu
  • Nar pekmezi

Etli Soğan Yahnisi Nasıl Yapılır?

Nohutlar ıslatılır ve haşlanır. Bir tavada yağ ile etler kavrulur. 1 yemek kaşığı salça eklenip 2 dakika daha kavrulur. Suyu ilave edilir ve pişmeye bırakılır. Soğanlar soyulur ve etler pişmeye başladığında bütün olarak yemeğe katılır. Yeşil biberler küçük doğranıp eklenir. Soğanlar da pişmeye başlayıp yumuşadığında haşlanmış nohutlar ilave edilir. En son domatesin kabukları soyulup küp küp doğranarak yemeğe katılır. Tuzu, karabiberi, kırmızı biberi, istenilen ekşilikte olacak kadar limon suyu ve nar pekmezi de eklenerek 5 dakika daha kaynatılır. Servis aşamasında üzeri maydanozla süslenebilir.

Tavuklu Soğan Yahnisi Malzemeleri

  • 500 gram tavuk göğsü
  • 15 adet arpacık soğan
  • 1 adet patates
  • 2 adet havuç
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Tuz, karabiber, kırmızı biber
  • 3 su bardağı su
  • Yeteri miktarda zeytinyağı

Tavuklu Soğan Yahnisi Nasıl Yapılır?

Tavuk eti kuşbaşı gibi doğranır. Tencereye yağ koyulup kızdırılır. Kızan yağa tavuk eti eklenip 4 dakika kadar karıştırılarak sotelenir. Patatesler soyulup küp küp, havuçlar halka şeklinde doğranır. Soğanlar soyulup yıkanır. Kavrulan tavuk etinin üzerine doğranmış havuç ve patates eklenip kavurmaya devam edilir. Salçası eklendikten sonra arpacık soğanlar da eklenir. Birkaç kez tavada karıştırdıktan sonra üzerine sıcak su eklenir. Baharatları da atılıp kapağı kapatılır. Orta ateşte 20-25 dakika pişirilir. Servis aşamasında maydanoz ve dereotu ile süslenebilir.

Ekstra Bilgiler

Soğan yahnisi, özellikle kış aylarında tüketilen bir yemektir. Soğanların doğal antibiyotik özelliği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Ayrıca, içeriğindeki et ve sebzelerle dengeli bir besin kaynağı sağlar. Yemek tercihe göre acılı veya limon suyu eklenerek ekşi olarak da hazırlanabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Soğan tansiyonu yükseltir mi?

Soğan tansiyonu yükseltir mi?

Soğan Zarı Etkileri Nelerdir?

Soğan Zarı Etkileri Nelerdir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Soğan Kabuğu Saç Rengi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Soğan Kabuğu Saç Rengi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Fransız Soğan Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Fransız Soğan Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Soğanın Faydaları ve Kullanımı

Soğanın Faydaları ve Kullanımı

Soğan Suyuyla Saç Uzatma

Soğan Suyuyla Saç Uzatma

Soğan Kebabı Kullanımı ve Malzemeleri

Soğan Kebabı Kullanımı ve Malzemeleri

Güncel

Sarı Soğanın Özellikleri Nelerdir?

Sarı Soğanın Özellikleri Nelerdir?

Güncel

İbrahim Saraçoğlu Soğan Kürü Hamilelik

İbrahim Saraçoğlu Soğan Kürü Hamilelik