Soğan Yahnisi Soğan yahnisi, Gaziantep yöresine özgü, özellikle arpacık soğanla yapılan bir yemek çeşididir. Bu lezzetli yemek, tercihe göre kuzu eti veya tavuk eti kullanılarak hazırlanabilir. Tavuklu yapıldığında, istenilen sebzelerle tatlandırılabilir. Soğanın çoğunlukta olduğu bu yemeğin en önemli özelliği, soğanların doğranmadan bütün olarak kullanılmasıdır. Yine tercihe göre, etli yahnide nohut yerine bezelye de kullanılabilir. Etli Soğan Yahnisi Malzemeleri
Etli Soğan Yahnisi Nasıl Yapılır? Nohutlar ıslatılır ve haşlanır. Bir tavada yağ ile etler kavrulur. 1 yemek kaşığı salça eklenip 2 dakika daha kavrulur. Suyu ilave edilir ve pişmeye bırakılır. Soğanlar soyulur ve etler pişmeye başladığında bütün olarak yemeğe katılır. Yeşil biberler küçük doğranıp eklenir. Soğanlar da pişmeye başlayıp yumuşadığında haşlanmış nohutlar ilave edilir. En son domatesin kabukları soyulup küp küp doğranarak yemeğe katılır. Tuzu, karabiberi, kırmızı biberi, istenilen ekşilikte olacak kadar limon suyu ve nar pekmezi de eklenerek 5 dakika daha kaynatılır. Servis aşamasında üzeri maydanozla süslenebilir. Tavuklu Soğan Yahnisi Malzemeleri
Tavuklu Soğan Yahnisi Nasıl Yapılır? Tavuk eti kuşbaşı gibi doğranır. Tencereye yağ koyulup kızdırılır. Kızan yağa tavuk eti eklenip 4 dakika kadar karıştırılarak sotelenir. Patatesler soyulup küp küp, havuçlar halka şeklinde doğranır. Soğanlar soyulup yıkanır. Kavrulan tavuk etinin üzerine doğranmış havuç ve patates eklenip kavurmaya devam edilir. Salçası eklendikten sonra arpacık soğanlar da eklenir. Birkaç kez tavada karıştırdıktan sonra üzerine sıcak su eklenir. Baharatları da atılıp kapağı kapatılır. Orta ateşte 20-25 dakika pişirilir. Servis aşamasında maydanoz ve dereotu ile süslenebilir. Ekstra Bilgiler Soğan yahnisi, özellikle kış aylarında tüketilen bir yemektir. Soğanların doğal antibiyotik özelliği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Ayrıca, içeriğindeki et ve sebzelerle dengeli bir besin kaynağı sağlar. Yemek tercihe göre acılı veya limon suyu eklenerek ekşi olarak da hazırlanabilir. |