Yeşil Soğan: Şifa Kaynağı Bir Sebze Yeşil Soğanın Özellikleri ve Kullanımı Yeşil soğan, hemen hemen her yerde, her yörede, hatta evde bile yetişebilen şifa dolu bir sebzedir. Yemeklerde, salatalarda kullanılan, çiğ olarak da tüketilen bir bitkidir. Yeşil soğanın en uygun dikim zamanı bahar aylarının başlarıdır. Kış dikimlerinde ise kış bahçeleri ve seralar tercih edilirse iyi bir verim alınabilir. Çünkü sera gibi yerlerde sıcaklık farkları olmayacağı, dengeli sıcaklık sağlanabileceği için nem yüksek tutularak yeşil soğan üretiminden yüksek verim elde edilecektir. Yeşil Soğanın Ekimi ve Bakımı Yeşil soğan ekimi için en uygun aylar ılıman bölgelerde nisan ayının başı, don ve soğuk bölgelerde ise mayıs ayının sonudur. Yeşil soğanın sulaması ekim yapıldıktan sonra haftada en fazla üç defa olacak ve toprak nemli kalacak şekilde yapılmalıdır. Eğer çok sulu bırakılırsa yeşil soğanın tohumu olan arpacık bayatlar hatta çürümeye başlar. Sulama için en uygun saatler sabah güneşin ilk doğduğu zamanlar veya akşam serinliğidir. Bu zamanlarda sulama yapılması, bitkinin yetişme açısından en uygun zamanlardır. Evde Yeşil Soğan Yetiştirme Yeşil soğanın evde saksıda dikimi oldukça kolaydır ve çabuk verim alınabilir. Yeşil soğanın tohumunu yani arpacık alıyoruz. 3-4 saksı için 200 gram arpacık yeterlidir. Altında deliği bulunan bir saksının tabanını ufak çakıl taşlarıyla döşeyip, üstüne yeşil soğan için verimli olan çiçek toprağıyla dolduruyoruz. Arpacık boyutunun 2-3 katı kadar derinliğe ekip, soğanların yeşerecek bölümü yukarıya bakacak şekilde yerleştiriyoruz. Üstünü toprakla doldurup nemli kalacak şekilde suluyoruz. Çok fazla sulama yapmamaya dikkat etmek gerekir. Düzenli bir şekilde bakım yaparsak 1 hafta içinde yenecek duruma gelirler. Bahçede veya Serada Yeşil Soğan Yetiştirme Bahçede veya serada dikim yaparken, dikilecek arazinin toprağını havalandırmak için çapalama yapıp, yabancı otlardan ve taşlardan temizlemek gerekir. Daha sonra sıra arası 15-20 cm, sıra üstü mesafesi 6-7 cm ve derinliği 2 cm olacak şekilde ekip sulamaya başlıyoruz. Sulama işlemi toprak nemli kalacak şekilde yapılmalıdır. Yeşil Soğanın Faydaları
Yeşil soğan, yeşillikler içerisinde en çok tüketilen bir besin olup yararı çok fazladır. Düzenli tüketildiği takdirde insan sağlığına ve ağız tadına verdiği lezzet ile mucize bir bitkidir. |
Rağibe
09 Nisan 2024 Salıİyi günler benim bahçeli evim olmadığı icin saksıda yeşil soğan yetiştirmek istiyorum ve 3 tane saksım var kaç gram tohum ekmem gerekir. Yeşil soganı ektikten sonra hangi arlıklarla ve ne zamanlar sulamalıyım. Ektikten sonra kaç gün sonra yenecek hale gelir.
Cevap yazAdmin
09 Nisan 2024 SalıRağibe Hanım,
Yeşil soğan yetiştirmek için öncelikle saksılarınıza ne kadar tohum ekmeniz gerektİğine bakalım. Her bir saksı için yaklaşık 1-2 gram tohum yeterli olacaktır. Yani toplamda 3-6 gram tohum işinizi görecektir.
Sulama konusunda ise yeşil soğanları ektikten sonra toprağın nemli kalmasını sağlamalısınız. Toprağın üst katmanı kuruduğunda sulama yapabilirsiniz. Genelde haftada 2-3 kez sulama yeterli olur, ancak hava koşullarına göre bu süreyi ayarlayabilirsiniz.
Yeşil soğanlar genellikle 6-8 hafta içerisinde hasat edilebilir hale gelir. Toprak ve iklim koşullarına göre bu süre biraz değişebilir.
Umarım bu bilgiler size yardımcı olur. Kolay gelsin ve iyi hasatlar dilerim!