Yeşil Soğan Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Yeşil Soğan Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Yeşil soğan, hemen hemen yer yerde, her yörede, evde bile yetişebilen şifa dolu bir sebzedir. Yemekler de salatalar da kullanılan, çiğ olarak da yenilen bir bitkidir. Yeşil soğanın en uygun dikilme zamanı bahar aylarının başlarında olur. Kış dikimlerinde ise kış bahçeleri ve seralar da dikim olursa iyi bir verim alınabilir. Çünkü sera gibi yerler de sıcaklık farkları olmayacağı, dengeli sıcaklık kolay yapılabileceği için nemi yüksek tutarak yeşil soğan üretiminden yüksek verim alınacaktır.

Yeşil soğan ekimi aylar ılıman bölgelerde nisan ayı başı, don ve soğuk bölgeler ise mayıs ayının sonu soğan dikimine uygun dönemlerdir. Yeşil soğanın sulaması ekim yapıldıktan sonra haftada en fazla üç defa olacak ve toprak nemli kalacak şekilde olmalıdır. Eğer çok sulu bırakılırsa yeşil soğanın tohumu olan arpacık bayatlar hatta çürümeye başlar. Sulama için en uygun saatler sabah güneşin ilk doğduğu zamanlar veya akşam serinliğinde sulama yapılması yetişme açısından en uygun zamanlardır.

Yeşil soğanın; evde saksıda dikimi çok kolay ve çabuk verim alabilirsiniz. Yeşil soğanın tohumunu yani arpacık alıyoruz. 3-4 saksı için 200 gram arpacık yeterlidir. Altında kapağı bulunan bir saksının tabanını ufak çakıl taşlarıyla döşeyip, üstüne yeşil soğan için verimli olan çiçek toprağıyla dolduruyoruz. Arpacık boyutunun 2-3 kadar derinliğe ekip, soğanların yeşerecek bölümü yukarıya bakmalı. Üstüne toprakla doldurup nemli kalacak şekilde suluyoruz. Çok fazla sulama yapmamaya dikkat etmek gerekir. Düzenli bir şekilde soğanlara bakarsak en fazla 1 hafta içerisinde yenecek duruma gelirler.

Bahçede veya sera da dikimi ise; dikilecek arazinin toprağını havalandırmak için çapalama yapıp, yabancı otlardan ve taşlardan temizlemek gerekir. Daha sonra sıra arası 15-20 cm, sıra üstü mesafesi 6-7 cm ve derinliği 2 cm olacak şekilde ekip sulamaya başlıyoruz. Sulama işlemi toprak nemli kalacak şekilde yapılmalıdır.

Yeşil soğanın faydaları nelerdir?
  • Yeşil soğan kan pıhtılaşmasını önlemeye yardımcı olan adenozin maddesini içerir.
  • Yeşil kısmında C vitamini, beyaz kısmında A vitamini bulunur.
  • Kalp hastalıklarının önlenmesinde faydalı olur ve kalp krizi riskini azaltır.
  • Yeşil soğan zehirli maddelerin vücuttan atılmasını kolaylaştırır. Doğal antibiyotik görevi görmektedir.
  • İnsanlar da oluşabilecek ya da oluşan ödemlerin düzeltilmesini sağlar.
  • İçindeki koversil maddesiyle kanser ve alerji oluşumunun tehditlerini azaltır.
  • Şeker hastaları için fazla tüketmesi uygun olur. Şekeri azaltan bir yapıya sahiptir.
  • Prostat ve idrar gibi hastalıklara karşı koruyucu bir önlem sağlamakta böbreklerde oluşabilecek taş ve kum gibi rahatsızlıklara olumlu yönde etkisi bulunmaktadır. Böbrek ağrısına iyi gelmektedir.
  • Cinsel gücün artırılmasında etkisi vardır.
  • Grip, nezle gibi kış hastalıklarına ve akciğer hastalıklarına iyi gelmektedir.
  • Öksürüğe son derece faydalıdır.
  • Vücudu hastalıklara karşı direncini artırır ve zihinsel yorgunlukları engeller.
  • Yaşlanmayı geciktirdiği gibi bedenin genç kalmasını sağlar
  • İştah açıcıdır.
  • Cilt hastalıklarına iyi gelmekte egzamaya karşı etkilidir.
  • Verem hastalığı gibi bağırsaklara yerleşen solucanları vücuttan atılmasında etkilidir.
  • Kalp için çok etkili bir ilaçtır. Damar hastalıklarının oluşmasını engeller.
Yeşil soğan, yeşillikler içerisinde en çok tüketilen bir besin olup yararı çok fazladır. Düzenli tüketildiği takdirde insan sağlığına ve ağız tadına verdiği lezzet ile mucize bir bitkidir.

Yeşil Soğan Yorumları

soru

Rağibe

09 Nisan 2024 Salı

İyi günler benim bahçeli evim olmadığı icin saksıda yeşil soğan yetiştirmek istiyorum ve 3 tane saksım var kaç gram tohum ekmem gerekir. Yeşil soganı ektikten sonra hangi arlıklarla ve ne zamanlar sulamalıyım. Ektikten sonra kaç gün sonra yenecek hale gelir.

Cevap yaz
cevap

Admin

18 Haziran 2024 Salı

Rağibe Hanım,

Yeşil soğan yetiştirmek için öncelikle saksılarınıza ne kadar tohum ekmeniz gerektİğine bakalım. Her bir saksı için yaklaşık 1-2 gram tohum yeterli olacaktır. Yani toplamda 3-6 gram tohum işinizi görecektir.

Sulama konusunda ise yeşil soğanları ektikten sonra toprağın nemli kalmasını sağlamalısınız. Toprağın üst katmanı kuruduğunda sulama yapabilirsiniz. Genelde haftada 2-3 kez sulama yeterli olur, ancak hava koşullarına göre bu süreyi ayarlayabilirsiniz.

Yeşil soğanlar genellikle 6-8 hafta içerisinde hasat edilebilir hale gelir. Toprak ve iklim koşullarına göre bu süre biraz değişebilir.

Umarım bu bilgiler size yardımcı olur. Kolay gelsin ve iyi hasatlar dilerim!

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Soğan Türleri ve Özellikleri

Soğan Türleri ve Özellikleri

Fırında Soğan Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Soğan Tarifi ve Malzemeleri

Adet Düzensizliği İçin Soğan Kürü

Adet Düzensizliği İçin Soğan Kürü

Soğan Kaç Kalori?

Soğan Kaç Kalori?

Soğan Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Soğan Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Beyaz Soğan Türleri ve Özellikleri

Beyaz Soğan Türleri ve Özellikleri

Güncel

Soğan Mıhlaması Tarifi ve Malzemeleri

Soğan Mıhlaması Tarifi ve Malzemeleri