Ekşili Soğan Dolması Tarifi
Malzemeler:
- 8-10 adet orta boy kuru soğan
- 250 gr kıyma (kuzu veya karışık)
- 1 su bardağı pirinç
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 limonun suyu
- 1 tatlı kaşığı nane
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı pul biber
- Yarım demek maydanoz
- 4 su bardağı sıcak su
Yapılışı:
- Soğanların tepesini kesip, kabuklarını soyun. Kaynar suda 5-10 dakika haşlayarak yumuşamalarını sağlayın.
- Haşlanan soğanların içlerini çıkararak dolmalık hazır hale getirin.
- Bir kasede kıyma, yıkanmış pirinç, salçalar, baharatlar, ince kıyılmış maydanoz ve zeytinyağının yarısını karıştırarak iç harcını hazırlayın.
- Hazırladığınız iç harci soğanların içine doldurun.
- Dolmaları tencereye dizin, üzerine limon suyu ve kalan zeytinyağını ekleyin.
- Sıcak suyu ekleyip, dolmaların üzerine kapak olacak şekilde tabak kapatın.
- Kısık ateşte yaklaşık 40-45 dakika pişirin.
- Piştikten sonra 15-20 dakika dinlendirip servis yapın.
Püf Noktaları:
- Soğanları haşlarken fazla yumuşatmamaya dikkat edin, aksi halde dolma yapmak zorlaşır.
- İç harcına 1 çay kaşığı toz şeker ekleyerek ekşi tadını dengeleyebilirsiniz.
- Pişirme suyuna 1-2 diş sarımsak eklemek aromasını zenginleştirir.
|