Arpacık Soğan Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
12 Temmuz 2024

Arpacık Soğan Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Arpacık Soğan

Ülkemizde soğan tohumuna yöreden yöreye farklı isimler verilir. Arpacık, göğür, kıska bunlardan bazılarıdır. Genellikle arpacık ismi kullanılmaktadır. Arpacık üretimi daha çok Marmara Bölgesi'nde, özellikle Bursa ve çevresinde yaygındır. Hatta Bursa'nın Karacabey ilçesi, "soğan ambarı" olarak adlandırılır.

Arpacık Üretiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Arpacık üretiminde kullanılacak arazinin uygun olması gereklidir. Humuslu ve killi topraklar arpacık üretimi için en uygun topraklardır. Tohum ekimi 3-4 ay öncesinde toprak işlenmeli, toprak yabancı ot ve taşlardan temizlenmelidir. Arpacık üretimi için 150 cm eninde tahtalar hazırlanır, tahtalar arası mesafe 50 cm olmalıdır. Tahtaların içleri tırmıkla düzeltilerek, genellikle elle serpme şeklinde ekim yapılır. Ekim, Şubat-Mart aylarında gerçekleştirilir. Ekildikten sonra zorunlu olmadıkça sulama yapılmasına gerek yoktur. Yaz aylarında tahtalardan numune alınarak arpacık yumrularına bakılır. Alınan bu numuneler fındık büyüklüğünde olmuşlarsa küreklerin tersleriyle vurularak yapraklarından ayrılır. Yaz sıcakları ve sulamanın olmaması ile kurumalar başlar. Yapraklar iyice sarardığında yumrular toprağın üstüne tırmık, çapa gibi tarım aletleri ile çıkarılır. 1-2 gün toprağın üstünde kurutulan arpacıklar iyice dolgun ve sert olurlar. Toplanan arpacıklar elekten geçirilerek fındık büyüklüğünde olanlar ayrılır ve soğan tohumu oluşur. Arpacığın tohum ekiminden 5-6 ay sonra hasat zamanı gelir. Kuru havalarda yapılan hasat zamanı yapraklara bakılarak anlaşılır; yapraklar sararmışsa hasat yapılır. Bir dekar alandan yaklaşık 2 ton arpacık üretilir.

İyi Arpacık Tohumları Nasıl Olmalıdır?

İyi arpacık tohumları elendikten sonra aynı boyda ve aynı büyüklükte olmalıdır. Diğer yandan, arpacık soğanlarının sert olması, nemli veya küflü kokmaması, beresi ve ezik olmaması, çeşit ve renklerine uygun olması gerekmektedir.

Arpacık Soğanın Kullanım Alanları

Arpacık soğanları tohum olarak kullanılabileceği gibi, tek başına yemeklerde ve böreklerde de kullanılabilir. Et yemekleri, salatalar, çorbalar, soslar ve yumurtalı yemeklerde kullanılır ve lezzet deposudur.

Arpacık Soğanın Faydaları Nelerdir?

Arpacık soğanı, içerisinde çok etkili bir antioksidan bulundurarak kanser ve kanser tehlikesinden vücudumuzu korur. Kemik erimesi ile ilgili sorunu olan hastalara kesinlikle tavsiye edilir. Kalori oranı düşük olup kilo aldırmaz. Karaciğer hastalığına iyi gelmektedir. Kalp dostu olup, felç ve diyabet riskinin oluşmasını engeller. Yapılan son araştırmalarda arpacık soğanın kadın hastalıklarında çok etkili bir ilaç olduğu da saptanmıştır.

Arpacık Soğanın Besin Değerleri

Arpacık soğanı, vitamin ve mineral bakımından zengindir. İçeriğinde A, C, ve K vitaminleri, folat, potasyum, ve magnezyum gibi önemli besin öğeleri bulunur. Antioksidan özelliği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücudu serbest radikallerin zararlı etkilerinden korur.

Arpacık Soğanın Tarihçesi ve Kültürel Önemi

Arpacık soğanı, tarih boyunca çeşitli kültürlerde önemli bir yere sahip olmuştur. Antik Mısır'da, arpacık soğanı tanrılara sunulan bir yiyecek olarak kabul edilirdi. Ortaçağ Avrupa'sında ise, arpacık soğanı sağlık ve zindelik sembolü olarak görülürdü. Günümüzde de birçok mutfakta ve geleneksel tıpta önemli bir yere sahiptir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni