Taze Soğansız Mercimek Köftesi Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 1,5 su bardağı ince bulgur
- 1 adet kuru soğan (rendelenmiş)
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı salça (domates veya biber)
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı tuz
- Yarım demet maydanoz (ince kıyılmış)
- 1 adet limonun suyu
- 1 çay kaşığı nar ekşisi (isteğe bağlı)
- 2 su bardağı sıcak su
Yapılışı:
- Kırmızı mercimeği yıkayıp tencereye alın, üzerini geçecek kadar su ekleyerek yumuşayana kadar haşlayın (15-20 dakika)
- Haşlanan mercimeği süzüp aynı tencerede ezerek püre kıvamına getirin
- Üzerine ince bulguru ekleyip karıştırın, 2 su bardağı sıcak suyu yavaşça ilave ederek bulgurların şişmesini bekleyin (10-15 dakika)
- Rendelenmiş soğanı zeytinyağında hafif pembeleşene kadar kavurun
- Salçayı ekleyip 1-2 dakika daha kavurun, baharatları ilave edip karıştırın
- Bu karışımı mercimekli bulgura ekleyip iyice yoğurun
- Limon suyu, kıyılmış maydanoz ve nar ekşisini ekleyip tekrar yoğurun
- Elinizi ıslatarak karışımdan parçalar alıp köfte şekli verin
- Servis tabağına alıp marul, turp veya domates gibi sebzelerle süsleyerek servis yapın
Püf Noktaları:
- Mercimekleri fazla pişirmemeye dikkat edin, dağılabilir
- Bulgurun iyice şişmesi için karışımı sıcakken yoğurun
- Köftelerin şekli dağılıyorsa biraz daha bekletin, bulgur biraz daha şişecektir
- İsteğe göre içine çiğ köfte baharatı da ekleyebilirsiniz
Taze Soğan Alternatifleri:
- Rendelenmiş kuru soğan yerine 1 yemek kaşığı soğan tozu kullanabilirsiniz
- Lezzet için ince kıyılmış taze nane veya dereotu ekleyebilirsiniz
- Kuru soğan yerine arpacık soğanı da kullanabilirsiniz
|